Als hsp-er naar een festival, het kan!

Door Johanna Nolet 5 juli 2017  Beeld: Freestocks.org

Ik weet het nog als de dag van gisteren… Een kleine tien jaar geleden stond ik middenin de stormloop van een kudde zoogdieren, terwijl Rammstein een pit bouwde in mijn hoofd. Twee minuten na aankomst op Lowlands, overwoog ik in blinde paniek terug naar de uitgang te hobbelen. Maar ik was jong en ik wilde wat en ‘hoogsensitiviteit’ relateerde ik toen nog aan bultjes op de huid door toedoen van een iets te geparfumeerde bodylotion.

Het komt erop neer dat een festival een 72 uur durende aanval op je zenuwstelsel is. Dat is voor elk mens heftig, maar voor iemand die al gek wordt van een stel tikkende vingers op tafel, is het van tijd tot tijd ondraaglijk. Een goede reden dus om de zomerfestivals grotendeels aan me voorbij te laten gaan. Ik zag het als een voorrecht dat ik die tijd gehad had en dat ik nu niet meer mee hoefde. Totdat er dit jaar een voorstel werd gedaan om met alle vriendinnen plus aanhang naar Down The Rabbit Hole te gaan…

Mijn hart sprong zowat uit mijn borstkast. Een smachtend verlangen werd in mij wakker. Ik mag dan een overgevoelige muppet zijn, maar I LOVE FESTIVALS. Intens voelen is niet alleen een negatieve ervaring. Ik voel ook de muziek, de geuren en de kleuren tot in mijn kleinste teen en kan er extreem van genieten om buiten te leven, me dansend te verplaatsen en de glimlach van een vreemde te beantwoorden. En dus besloot ik het er weer eens op te wagen. Maar ditmaal volledig op mijn voorwaarden en met oog voor mijn behoeftes. Oftewel; als burgerlijke volwassene. Down The Rabbit Hole leende zich uitstekend voor the new me. En wel om de volgende redenen…

Wat heeft een hsp-er nodig om van een festival te kunnen genieten?

1. Downtime

Ik moet kunnen ontsnappen aan de chaos. Wat betekent dat ik op maximaal 15 minuten loopafstand rust moet kunnen vinden. Natuur werkt hiervoor uitstekend. En een tipi op een verlaten veldje ook. Daarom kwam het heel goed uit dat ik €180 extra had betaald voor een slaapplekje op het Rabbit Resort, waar het niet voelde alsof er 1000 man in je tent stond. Dit stukje comfort zorgde ervoor dat ik veel langer in mijn cocon bleef zitten dan ik anders had gedaan, waardoor ik écht kon opladen.

2. Flexibiliteit en onafhankelijkheid

Om niet volledig overprikkeld te raken, moet ik in het moment kunnen voelen wat ik nodig heb en de ruimte hebben om daar gehoor aan te geven. Dat betekent dat ik de groep moet kunnen loslaten wanneer dat mij uitkomt. En dat kan eigenlijk alleen als je elkaar ook makkelijk weer terugvindt. Door de kleinschaligheid van DTRH was dit heel goed mogelijk. De verschillende podia en wc’s waren niet meer dan vijf minuten lopen bij elkaar vandaan. Je liep zo een veldje over. Kneuterigheid brengt bewegingsvrijheid!

3. Een leeg hoofd

In het moment aanwezig zijn, lukt ook niet heel goed als ik ’s ochtends uren vooruit moet kijken en moet bedenken hoeveel lagen kleding ik moet aantrekken, of ik wel of niet mijn tas moet meenemen en of we überhaupt nog terug naar de tent gaan. Dat brengt mij geen ontspanning. In Nederland kan het weer per minuut verschillen en om eerlijk te zijn, doen mijn gevoelens en behoeftes dat ook. Ook in dit geval werkt het dus fantastisch als je zonder al te veel gedoe even het thuishonk kunt aanraken.

4. Bereikbaarheid

Ik weet dat ze het vroeger op Woodstock ook zonder deden, maar het scheelt mij een hoop gecoördineer als ik en mijn vrienden gewoon bereikbaar zijn. Dat je niet 20 minuten hoeft te wachten totdat iemand terug is van de wc, voordat jij een patatje kunt gaan halen. Maar dat je gewoon een appje kunt droppen als: “Ik haal ff wat eten. Laat iemand weten wat de volgende bestemming is?” Voor ons werkte de groepsapp hiervoor goed aangezien er altijd wel iemand even op zijn telefoon kijkt en je ‘m daardoor ook makkelijk uren in je zak kunt laten zitten. Ook is het dan geweldig om erachter te komen dat de techniek niet heeft stilgestaan. Het netwerk raakte geen moment overbelast en tegenwoordig huur je gewoon een draadloze oplader. Jey!

5. Zelfliefde en acceptatie

Maar wat vooral nodig is om als hsp-er niet in de overlevingsmodus een festival door te hoeven gaan, is zelfliefde en acceptatie. Je moet accepteren dat je nu eenmaal wat aanpassingen nodig hebt om daadwerkelijk te kunnen genieten. En je moet het jezelf waard vinden om die aanpassingen te maken. Oftewel; niet bang zijn om voor burgertrut of luxepaardje uitgemaakt te worden. Want hsp-ers zijn heus ook ruig. Wie gaat er nou middenin de stormloop van een kudde zoogdieren staan, terwijl Rammstein een pit bouwt in je hoofd??? Wie doet je dat na?

Johanna Nolet is coach, schrijver en spreker. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf nooit gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen en spreekt op congressen over zelfliefde in werk en relaties. Op de hoogte blijven? Like GBV op Facebook en volg Johanna op Instagram voor dagelijkse inspiratie.

Pssst…

 • Wil je geen blog missen? Klik hier
 • In één klap inzicht in jouw grootste behoefte? Klik hier

3 reacties

 1. Jacqueline op 5 juli 2017 om 21:16

  En oordoppen met filters , scheelt ook zo veel in prikkels. 2. Liesje op 5 juli 2017 om 23:23

  er is veel veranderd sinds ik in 1970 naar het allereerste popfestival in het Kralingse bos te Rotterdam ging. Dit duurde 3 dagen, we sliepen gewoon allemaal buiten in het park en iedereen was alle dagen superstoned! Blijkbaar maakt wat goeie hasj of marihuana geen deel meer uit van de primaire festivalbenodigdheden.  • Johanna Nolet op 6 juli 2017 om 12:55

   Hahaha, busted! Zonder verdovende middelen kom ik geen festivaldag door, Liesje… >< Maar daarin heeft ieder zo zijn voorkeuren en daar ga ik toch liever niet voor pleiten. 😉Zelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen