Het hele verhaal…

Door Johanna Nolet 9 februari 2017

Ik was vijf toen ik bewust een meer representatieve kant van mezelf aan de buitenwereld liet zien. Ik zat op de eerste dag van mijn nieuwe school aan mijn nieuwe tafeltje, in mijn nieuwe land en beet mijn tranen weg toen een klasgenootje haar etui met krijtjes bij mij wegtrok. Vanbinnen brokkelde er iets af. Ik voelde me alleen, anders, tekortschieten en niet gewild. Ik wilde huilen, maar hield mijn gezicht in de plooi. Niemand heeft me van het tegendeel kunnen overtuigen. Niemand heeft kunnen zeggen: “Je hoort nu bij ons, je bent precies goed, we kunnen niet wachten om je te leren kennen”, want ik hield mijn ware gevoel diep in mezelf verborgen. Ik wilde niet anders of een belasting zijn.

Verborgen zelf

Dit was de eerste keer van velen dat ik mijn ware zelf verborgen hield voor mijn omgeving. Die gewoonte heeft geresulteerd in een geïsoleerde jeugd, geknakt zelfbeeld, een ramp van een cv, burn-out en een hoop mislukte relaties. Een greep uit de labels waarvoor ik in aanmerking kwam: hechtingsproblematiek, recidiverende depressie, angststoornis, eetverslaving, burn-out, hoogsensitiviteit. De reden waarom ik ondanks dit psychische erfgoed een liefdevolle relatie, groeiende coachingspraktijk en populaire blog en podcast heb, is omdat ik nu weet dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn behoeftes.

Kiezen voor liefde

Iedereen kan zelfliefde opbouwen. Onderzoeken wie je bent en wat je waard bent, is daarom de meest lucratieve investering die je als mens kunt doen. Hiermee bepaal je wat je toekomt. Gelijkwaardige, liefdevolle relaties en werk dat je voedt in plaats van leegzuigt… Vind jij jezelf het zelfonderzoek waard? Gun je jezelf dat? Toen op mijn 27ste mijn vader plotseling overleed en ik in één moeite door ook mijn baan als gezinscoach, relatie en huis verloor, realiseerde ik me dat ‘in jezelf geloven’ een keuze is. Dat het een kwestie van perspectief is: ga ik mijn oordeel baseren op het feit dat ik wéér werkloos en vrijgezel ben of op het feit dat ik alles kwijt ben en nog steeds overeind sta? Hier had ik een keuze. Of jij jezelf het voordeel van de twijfel geeft, is aan jou. Dit vertrouwen kan niemand anders je geven. Geen coach, geen ouder, geen man of vrouw, geen duizend likes, geen miljoen euro op je bankrekening of juichend publiek.

Behoeftes erkennen

Zodra je beseft dat de hoeveelheid liefde en succes die je genereert afhankelijk is van hoe jij jezelf bekijkt, is alles binnen je bereik. Stel je je afhankelijk op van de bevestiging van anderen of bepaal jij wat belangrijk is voor jou? Leef je vanuit vertrouwen of angst? Welke keuzes horen daarbij? En welke resultaten behaal je hiermee? Zo kwam ik erachter dat mijn keuze voor een baan in de jeugdzorg vooral gedreven werd door de kwetsuren van het kind in mezelf en het verlangen naar de bevestiging van mijn vader. En dat mijn liefde voor schrijven geen hobby was, maar een noodzaak, noem het een roeping. Het is mijn therapie en diepste creatieve uiting. Ik ontdekte dat ik niet gemaakt ben voor een baan in loondienst van negen tot vijf; dat mijn eigen vrijheid me alles waard is; ik graag nieuwe dingen uitprobeer en verschil wil maken in de wereld. Dat ik me eerst heel en thuis moest voelen bij mezelf, voordat ik onvoorwaardelijk een ander lief kon hebben. En dat ik dit alleen kon doen door mijn diepste behoeftes te erkennen, respecteren en beantwoorden.

Aan het roer

Sinds het moment dat ik besloot om mijn ware zelf achter de schermen weg te trekken en op de voorgrond te zetten, heb ik haar daar nooit meer weggehaald. Ja, ze staat daar kwetsbaar met al haar bagage en onzekerheden, maar ze wordt door mij gezien. Ik laat haar voelen dat ze het kennen waard is, met alles erop en eraan. Ik profiteer daar onnoemelijk veel van. Mijn ware zelf is namelijk degene die mijn psyche gezond houdt. Zij is de sensitieve, creatieve, krachtige, oprechte, liefdevolle, vindingrijke van ons twee. Zij weet waar ik ja en nee op moet zeggen. En dus brengt zij mij liefde en geluk. Niemand anders.

Voel jij dat het tijd is om je ware zelf aan het roer van je leven te zetten? Wil je onderzoeken wat je behoeftes zijn en hoe je je talenten de ruimte kunt geven? Ik help je daar met al mijn liefde bij. Stuur me een mailtje en dan gaan we van daaruit verder!

Johanna Nolet is coach, schrijver en trainer op het gebied van zelfliefde binnen werk en relaties. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf niet gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen, de Lieve Jo podcast en schrijft voor verschillende tijdschriften. Op de hoogte blijven?  Volg Johanna op Instagram en Facebook voor dagelijkse inspiratie.

 

Pssst…

2 reacties

  1. Nicole Verwiel op 2 juni 2017 om 16:38

    Leuk om je vanmiddag in het Dolhuys Café even te ontmoeten. Mijn vriendin Catrien herkende je en vertelde over je blog. Ik heb net twee stukken gelezen en met n glimlach stuur ik je blog door naar drie vriendinnen. Inspirerend en grappig, goede combinatie! Hoop meer van je te lezen!    • Johanna op 2 juni 2017 om 16:56

      Wat leuk om te horen, Nicole! Dankjewel! Je kunt je ook inschrijven op mijn blog via https://johannanolet.nl/#aanbod, dan weet je zeker dat je er geen mist. 😉Zelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen