Hoe ik zelf het vrouwelijke keurslijf op een voetstuk plaatste

Door Johanna Nolet 22 juni 2017  Beeld: Katerina Plotnikova

Gister werd ik geïnterviewd voor VROUW online over #bodyshaming. Het is een onderwerp waar ik veel over schrijf, wat me aan het hart gaat, maar waar ik vooral voor strijd gaat nog veel dieper.

Tijdens een rondje zwemmen later die avond, in het extreem heldere water van een nabijgelegen meer, voelde ik ineens sterk dat vrouw zijn voor mij nooit als een uitnodiging heeft gevoeld. Als jong meisje was mijn lot niet aantrekkelijk. Ik ben nooit met rituelen en vreugde door vrouwelijkheid onthaald. Ik kreeg op dertienjarige leeftijd een lijstje in mijn handen gedrukt met onmogelijke eisen.

Ik leerde niet over de diverse kwaliteiten, de diepgewortelde kracht en het speelse uiterlijk van de vrouw. Ik leerde wat een vrouw “wel” en vooral “niet” moet zijn. Ik leerde dat een vrouw statisch is: altijd slank, altijd vrolijk, altijd bescheiden en pleasend naar anderen. Tenzij ze met je in bed ligt, dan heeft ze geen grenzen. Als ze dit niet is, dan doet ze iets verkeerd. Dan is ze of zwak of labiel of arrogant of onzeker.

Ik realiseer me dat vrouw zijn nooit als een positief vooruitzicht heeft gevoeld en dat ik tot op vandaag dus ook niet volledig van het vrouw zijn kan genieten. Dat maakt me verdrietig. Ik vind het keihard werken om in vrijheid mezelf te mogen zijn. Om mijn kleurrijke gevoelswereld, mijn tegenstrijdigheden, mijn immense daadkracht én kwetsbaarheid, mijn veranderlijke uiterlijk te eren. Als een meisje dat in gevangenschap geboren is en daarna is vrijgelaten, ben ik gaan verlangen naar het keurslijf. Heb ik de illusie van de statische vrouw op een voetstuk gezet; lekker hanteerbaar en compact. En het resultaat is onvermijdelijk: ik stel mezelf constant teleur.

Want ik zal haar nooit worden. Ik ben namelijk niet hanteerbaar en compact. Ik ben een rivier met hoge hoogtes en diepe dalen, het ene moment een smal beekje, dan weer een kolkende natuurkracht, ik ben warm, koud, helder en troebel en hoe graag men het ook wil… hoe graag ik het ook wil… ik ben niet te temmen. Het zijn deze woorden waarmee ik ooit een meisje de vrouwelijkheid in zal leiden: “Meisje, je bent zo rijk en veranderlijk als het weer. Je zal nooit één kleur of vorm zijn. Dat gaat niet. Jij belichaamt het hele fucking universum.”

Johanna Nolet is coach, schrijver en spreker. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf nooit gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen en spreekt op congressen over zelfliefde in werk en relaties. Op de hoogte blijven? Like GBV op Facebook en volg Johanna op Instagram voor dagelijkse inspiratie.

Pssst…

  • Wil je geen blog missen? Klik hier
  • In één klap inzicht in jouw grootste behoefte? Klik hier

2 reacties

  1. Anna Houkema op 23 juni 2017 om 09:09

    Goedemorgen Johanna, het is herkenbaar, je blog. Ik dacht eigenlijk dat mijn generatie (ik ben 57) het hierboven genoemde vrouwbeeld opgelegd kreeg, maar bij jou lijkt het nog wel erger en dat doet me pijn. Als we ons er bewust van zijn kunnen we onszelf steeds makkelijker corrigeren. Voorbeeld: Ik ben gestopt met roken, maar daarna veel dikker geworden. Ik zie elke keer die buik en denk dan: “die moet weer weg”. Meteen daar achteraan denk ik dan:” Nee, lekker ding, het is nu een zachte buik, echt jouw buik, waar je kinderen uit kwamen en je kleinkinderen tegenaan hangen” en dan glimlach ik en voel me warm van binnen. Vorige maand was ik in Cuba. Daar lopen heel veel vrouwen in super-strakke leggings, ook de vrouwen met enorme vetribbels en dikke billen en TROTS, ze lopen als koninginnen en dat maakt me blij. Hoe kunnen wij zorgen dat dat hier ook gaat gebeuren? Door te geloven dat onze mannen ons mooi vinden, want dat vinden ze ECHT en door onze mooie vriendinnen complimenten te maken. Raar, zit ik een hele tekst naar je te typen en ik ken je helemaal niet…fijne dag Johanna!  2. henk op 25 juni 2017 om 02:11

    ik als man wil even kwijt,dat je voor mij een super lijf hebt… geen botjes waar een vel omheen zit,maar een echt lichaam! lekker warm als je ertegen aan kruipt.

    ZO dat moest ik eventjes kwijt 😉Zelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen