Ik ben dik en hou van mijn lichaam en dus promoot ik obesitas…?

Door Johanna Nolet 14 september 2018

Uit onderzoek van het CBS blijkt deze week dat mensen met overgewicht in groeiende mate tevreden zijn met hun lichaam. En nu ontstaat de discussie: moeten we dat wel toestaan? Is het toejuichen van gelukkige, dikke mensen geen promotie voor obesitas? Voor mensen die zich dat echt afvragen heb ik een paar vragen opgesteld…

 1. Wie ben jij om te bepalen wanneer iemand tevreden mag zijn met zijn of haar lichaam?
 2. Heeft het veroordelen en proberen controleren van een ander ooit geleid tot een verbetering van diens gezondheid?
 3. Weet je hoeveel mensen een verstoorde relatie met eten ontwikkelen, een laag zelfbeeld hebben, sociale angst of body dysmorphic disorder ontwikkelen als direct gevolg van de westerse obsessie met gewicht en “gezondheid”?
 4. Leert de eetstoornis epidemie je niks?
 5. Sinds wanneer ‘weegt’ fysieke gezondheid zwaarder dan psychische gezondheid?
 6. Waarom denk je überhaupt te weten wat het beste is voor een ander?
 7. Denk je dat dikke mensen zelf niet weten wat goed voor hen is?
 8. Of denk je dat dikke mensen minder intelligent zijn dan jij?
 9. Denk je dat ze geen kennis hebben van voeding en hun eigen lichaam?
 10. Denk je dat dikke mensen geen Google hebben? Geen #fitgirls op Instagram en geen RTL Boulevard voor elke nieuwste, gezonde leefstijl hype?
 11. Denk je dat dikke mensen niet ALLES al drie keer geprobeerd hebben aangezien ze van kleins af aan gepest worden, schuin aangekeken en gediscrimineerd worden? En leren dat niemand van ze zal houden en dat ze nooit succesvol en gezond zullen zijn zolang ze dik zijn?
 12. Denk je niet dat dikke mensen daarom bovengemiddeld geïnformeerd, veerkrachtig en vindingrijk zijn met een prima ontwikkeld relativerings- en doorzettingsvermogen?
 13. Vind je het zo moeilijk te geloven dat mensen dik én gezond kunnen zijn?
 14. Denk je niet dat ze dik én zoekende én in de leer kunnen zijn over de beste manier om voor zichzelf te zorgen?
 15. Denk je echt dat dikke mensen jouw ‘deskundige’ mening nodig hebben om een gezond en gelukkig leven te kunnen leiden?
 16. Heb je misschien een God-complex?
 17. Of vind je overgewicht vies? Een misdaad dan?
 18. Weet je eigenlijk wel hoe complex obesitas is?
 19. Of denk je nog steeds dat slank zijn ‘gewoon’ een kwestie is van kennis en discipline?
 20. Ben je op de hoogte van alle oorzaken die tot overgewicht kunnen leiden?
 21. Hoe iemands cultureel-maatschappelijke achtergrond, opvoeding, genenpakket, lichaamsfunctioneren en levensloop invloed hebben op diens gewicht?
 22. Weet je of iemand kampt met depressie?
 23. Weet je of iemand een schijthekel heeft aan sporten en zijn creativiteit veel liever in de keuken uit?
 24. Als een alcoholist zou zeggen: “Ik ben tevreden met mijn lichaam.” zou je dan ook zeggen dat dat het promoten van alcoholisme is? Zou je vinden dat diegene geen recht heeft op zelfliefde?
 25. Is iemand met overgewicht alleen zijn gewicht? Staat diens lichaam alleen voor obesitas?
 26. Of staat datzelfde lichaam ook voor een motor? Een thuis? Veerkracht? Het vervoer dat je gekregen hebt? Een compagnon die je steeds beter leert kennen en waar je steeds beter voor leert zorgen? Een broedplek voor een foetus? De voeding voor een pasgeboren baby? Een veilige haven en klimrek voor je kinderen? Een warmtebron en uiting van sensualiteit? Een instrument voor werk, dans en muziek? Mag je niet tevreden zijn met je ingenieuze, sterke lichaam als het aan de zware kant is?
 27. En heb je er ooit weleens bij stilgestaan dat je lichaam liefhebben, los van hoe het er uitziet, los van hoe het werkt en hoe goed jij er zelf voor weet te zorgen, een ongelooflijke, fysieke, mentale en emotionele overwinning is in een wereld die geregeerd wordt door de terreur van de schoonheid- en gezondheidspolitie?
 28. Ik ben een vrouw van 32 jaar, ik ben 1,67 meter en weeg 92 kilo. Volgens het voedingscentrum ben ik ‘veel te zwaar’. Toch hou ik van mijn lichaam. Ben ik nu een promoter van obesitas?
 29. Of promoot ik liefde voor jezelf, ongeacht je gewicht?
 30. En zou jij daar zelf misschien ook wat van kunnen gebruiken?

Just a thought.

Ps. Voor het geval het niet duidelijk is: bovenstaande vragen zijn retorisch en bedoeld ter zelfreflectie en onderzoek van het eigen denken over mensen met overgewicht. Ik zal niet deelnemen aan een discussie op social media. Als mijn vragen oprechte interesse oproepen, ga dan lezen over de effecten van fatshaming en bodypositvity op gezondheid. Lees mijn blogs, praat erover met vrienden of collega’s. Voor genuanceerde interviews over dit onderwerp ben ik wel beschikbaar.

Johanna Nolet is coach, schrijver en spreker op het gebied van zelfliefde en relaties. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf niet gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen en de veelgeprezen online cursus Happily Ever After Starts Here. Op de hoogte blijven? Volg Johanna op Facebook en  Instagram voor dagelijkse inspiratie.

Pssst…

 • Wil je geen blog of cursus missen? Klik hier
 • Mijn volgende cursus start 2 oktober! Schrijf je hier in!

5 reacties

 1. Misja op 14 september 2018 om 20:15

  Dankjewel.

  • Johanna Nolet op 14 september 2018 om 20:23

   Thank yóu, schwess! <3

 2. Lindie op 14 september 2018 om 20:38

  Fijn!!! Dank je!

 3. Jeannet op 15 september 2018 om 20:59

  En zo is het maar net!!

 4. Alinfa op 16 september 2018 om 09:51

  Helemaal mee eens. Ga deze blog delen.

Laat een reactie achter

Zelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen