Ik ben een sterke volle vrouw, geen slanke vrouw die zwak is.

Door Johanna Nolet 26 juli 2017  Beeld: Rona Lane Photography

Soms denk ik dat ik nooit een probleem had gehad met mijn gewicht, als ik niet twee keer in mijn leven een half jaar slank was geweest. Door die twee periodes blijf ik denken dat ik van oorsprong slank ben en dat dit ‘vol slank’ zijn slechts een fase is van mijn veertiende tot mijn 31ste. Dat ik geen sterke, volle vrouw ben, maar een slanke vrouw die zwak is.

Mijn “echte ik”, mijn slanke ik, kwam twee keer krap een jaar tevoorschijn. Als eerste rond mijn zestiende. Toen nog eens rond mijn 22ste. Sindsdien zit ik elke dag met smart op haar te wachten. Ik weet namelijk dat ze in me zit. Dus het moet toch een kwestie zijn van “ff doorpakken”. Van “dit nieuwe dieet volgen” of “deze 3 stappen” ondernemen. De enige reden dat ze niet tevoorschijn komt, moet dan ook zijn omdat ik “zwak” ben. Omdat ik “niet doe wat ervoor nodig is”. Eeuwig zonde!

De eerste keer dat ik mijn “echte ik” werd, zat ik op een braakdieet. De tweede keer op een alcohol- en seksdieet. Beide periodes was ik in de wolken omdat de wereld mij met open armen ontving. Alsof ik op mijn dertiende op wereldreis was gegaan en mijn omgeving jaren op mijn terugkeer had zitten wachten. Vriendinnen konden niet over mijn slanke lichaam ophouden en mannen zwiepten me van mijn voeten, hup, hun bed in. Dat was nooit eerder gebeurd. In kledingwinkels kwam het winkelpersoneel direct naar me toe. Ze hadden absoluut iets voor mij hangen. Dat ik geen enkele connectie voelde met wie ik vanbinnen was, waar ik voor stond, wat ik verlangde, nam ik voor lief. Overal waar ik kwam, werd ik immers met complimenten overstelpt. Op mijn lijntje. De beste versie van mijzelf.

Je begrijpt dus wel dat het sindsdien altijd mijn doel is geweest om mijn “echte ik” aan de wereld te laten zien. En hoe teleurstellend het is, zowel voor mij als mijn omgeving, dat me dat al bijna tien jaar niet lukt. Ondanks het sporten, het lijnen, de yoga, het verse koken, de zelfhulpboeken, de cleanses en de talloze gesprekken over “gezonde voeding”. Je zou bijna denken dat de wereld geobsedeerd is met eten en uiterlijk en dat vrouwen in het algemeen ongelooflijk veel wilskracht ontwikkeld moeten hebben om aan die obsessie te voldoen. Dat we allemaal een enorme probeer-spier hebben. Getraind door talloze pogingen om af te vallen. En dat die spieren bij sommigen aan de oppervlakte liggen en bij anderen verscholen onder een laagje vet.

Maar nee, mijn dikke ik, kan mijn “echte ik” niet zijn. Want wanneer ik vijf kilo afval, hoor ik meteen dat ik er goed uitzie. Op zo’n toon van: “Dit is stúkke beter.” Het gros van de kledingwinkels maakt geen kleding in mijn maat en volgens de BMI test zit ik op randje obese. En obese mensen zijn domme, zwakke mensen. Die weten niet hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. En ik weet juist heel veel over de werking van mijn eigen lichaam, sport en voeding. Ik heb er een studie van moeten maken, zodat ik de beste versie van mijzelf kon worden. Dus wie ik nu ben, kan mijn “echte ik” niet zijn. Ooit gaat het me weer lukken. En als ze dan tevoorschijn komt, zal de wereld zeggen: “Kijk, zo ben je bedoeld!”

Vol staat niet gelijk aan zwak en slank staat niet gelijk aan sterk (of andersom). Je bent wie je bent op elk moment. Jouw lichaam definieert niet wat voor persoon je bent, jouw kijk op jezelf doet dat. Die kijk wordt natuurlijk sterk beïnvloed door hoe de maatschappij je behandelt, maar in het ownen van het perspectief op onszelf tonen we kracht. En dus zeg ik vandaag en alle dagen die volgen: “Ik ben een sterke, liefdevolle, moedige volle vrouw.” Wat zeg jij?

Johanna Nolet is coach, schrijver en spreker. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf nooit gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen en spreekt op congressen over zelfliefde in werk en relaties. Op de hoogte blijven? Like GBV op Facebook en volg Johanna op Instagram voor dagelijkse inspiratie.

Pssst…

 • Wil je geen blog missen? Klik hier
 • In één klap inzicht in jouw grootste behoefte? Klik hier

 

14 reacties

 1. Pauline op 27 juli 2017 om 22:06

  Héééééééééél herkenbaar! Alleen dat allerlaatste woordje zeggen (vol) krijg ik mijn strot niet 123 uit mijn mond. Dat vind ik zo moeilijk te accepteren.
  Veel liefs!  • Johanna Nolet op 29 juli 2017 om 10:12

   Zeg het! Nu! 😉 Nee hoor Pauline… Alles op z’n tijd. X 2. Anja op 28 juli 2017 om 23:11

  Ik ben een dikke gezelligerd met een BMI van 31 en voel me supergezond op mn 65 e met 2 versleten knieen en krakende pezen en ruggenwervels. Doe aan de lijn en voel me prima wanneer ik een dubbele tompoes op heb ipv de geplande boterham met avocado of verse fruihap, smoothy enz. Wat ben ik vrolijk wanneer ik mn kuiten bewonder die tijdelijk zijn afgenomen en in mn maatje kleiner broek passen en wat voel ik me heerlijk wanner ik die grotere maat broek niet heb weggegooid zodat ik met een opgeruimd gevoel naar dat bbq feest kan gaan waar ik me eens lekker ga volstoppen met door anderen verzorgd ” vet” eten ( salades etc weet jewel) Gossie gisteren stond die jurk me zo leuk die ik net had gekocht op mn juiste mast en wat ben ikblijdat mn haar vandaag wil goed zitten terwijl ik lekker in mn nachtpon de tuin maai ( oeps mn onderbroek vergetenaan te trekken ontdek ik bij een windvlaag) zo dan nueerst eens de restjes slagroom opmaken van gisteren op mn welverdiende zelfgemaakte capuchino of 2 en een stuk pure chocolade erbij want dat mag van de dieetgoeroe. Nu nog even mn gezondheidscheck op de bank van mn zorgverzekeraar…….. mn emotionele kant krijgt een …… mn gezondheid kan beter en mn overige zaken die vanuit mn gezichtsuitdrukking op de fotoscan sich herausstelken zijn . Tja ik moet toch eens beter op mezelf gaan letten want dat ziet er niet goed uit  • Johanna Nolet op 29 juli 2017 om 10:12

   Zelfzorgmiddelen zie je dus ook in allerlei vormen. 🙂 Dank voor je open reactie Anja!! 3. Merle op 29 juli 2017 om 00:14

  Natuurlijk worden we op de lange termijn niet slanker als we onszelf afbeulen om aan het ‘ideale’ beeld te voldoen. Wat voor levensles zou dat nou zijn :p We gaan onszelf op dat soort momenten saboteren en dat is maar goed ook. Iedereen is mooi zoals die is. Zoals alle kleuren ook mooi zijn op hun eigen unieke manier. Met elkaar besluiten dat geel beste en mooiste is slaat toch ook nergens op. Maar dat hebben wij als maatschappij wel gedaan met lichaamsvormen. Hoezo is maatje whatever alleen maar goed genoeg? Volgens mij wordt het een saaie boel als iedereen ‘slank’ zou zijn. Diversiteit is toch geweldig, en daarnaast: wat voor een verschil maakt het nou ECHT… schoonheid komt van binnen uit, maar geluk ook 🙂  • Johanna Nolet op 29 juli 2017 om 10:09

   Wauw Merle! Je hebt helemaal gelijk en wat zeg je dat mooi! X 4. Karin Zonneveld op 30 juli 2017 om 12:33

  De meeste fotomodellen en tv ‘sterren’ zijn jong (16/18 jaar), trainen en eten bijna niets. Bovendien kijken ze bijna altijd chagrijnig (want ze hebben trek).
  Geen realistisch beeld van een volwassen vrouw en we moeten die magere piepkuikens niet meer accepteren! 5. Ellen op 30 juli 2017 om 12:55

  Nou tis net of je mijn verhaal vertelt! Alleen heb ik er helemaal geen oordeel meer over. Hang er geen eind conclusies of oordelen meer over. Ik hou de energie open.. Wat voor mij persoonlijk heel erg geldt: als ik geestelijk heerlijk ‘draai’ voel ik me slank! Heb maatje 46, weeg ROND 😉 de 90 kg en ben 1.72. Tsja mevrouw K, dat is obesitas: ehm wie heeft dat bedacht? Want daar gaan we dan; 1 of andere ‘weten-schapper’ heeft een norm bedacht en dáár moet ik dan een gevoel aan hangen als ik daar niet aan voldoe? Wat als BE EM MI nooit was uitgevonden? DIKKE doei! Ik heb mijn hele leven al een vrij lage verbranding dus of ik dan even 7 dagen in de week wil sporten.. eehm.. nóg DIKKERE doei!
  Het hele individuele benaderen (en niet alleen op dit onderwerp) is verdwenen in de maatschappij. ‘Wij’ hebben een norm bedankt! Ah! U ‘voldoet’ niet! Bam! Stempel in je nek.. ohw. Ik heb eert zo’n hekel aan. JIJ bepaalt wat fijn en gezond voelt voor JOU. En daar mag een ieder fijn afblijven. Heb ik het niet over als je ziet dat iemand niet van zich zelf houdt en destructief bezig is etc. Lets help those piepels.
  Weten jullie trouwens..dat er al tegen studies zijn gedaan waar uit is gekomen dat het helemaal niet per definitie ongezond is om wat dikker te zijn? Het is van nature bij vrouwen al vaker aanwezig: wij moesten in de oertijd met ons kroost de winter in ons uppie overleven want manlief was té jagen..enzo? We hadden wat te verbranden nodig. Anyway; blijf trouw aan jouw gevoel. Dikke kus en mega dikke knuffel  • Johanna Nolet op 30 juli 2017 om 20:21

   Ja! Ja! Ja!!! Dan voor deze reactie, Ellen! Jouw attitude is aanstekelijk en er één om te bewonderen! DANK!! 6. Patries op 26 augustus 2017 om 17:58

  Owwww herkenbaar. Mijn herinneringen gaan terug in kilojaren…. “jwerje. Dat was 15 kilo geleden”.

  Ooit maakte ik kennis met 96. Een paar jaar later leerde ik 57 kennen. Het waren mooie jaren. Serieus. Kleding die past. Niet strontchagerijnig de H&M uit lopen omdat er nìets past maar “gewoon” iets uit een rek pakken en het aankrijgen!

  En ja, omdat ik 57 heb gekend wil ik haar weer terug. We hebben leuke dongen meegemaakt en elkaar inmiddels veel te lang niet meer gezien. Alleen vrees ik dat ik 57 nu, na 15 jaar niet meer ga zien en mijn 72 moet omarmen.

  Ik voel me goed maar toch….op het strand schaam ik me nog steeds voor mijn lijf waarvan ik het gevoel hen dat het niet voldoet aan de maatschappelijke wensen… 7. Anna op 31 augustus 2017 om 09:57

  Ik ben het grootste deel van mijn volwassen leven vol geweest, nog net binnen de grenzen van de confectie. Dit is allen relevant voor de context. Want de paar keren dat ik echt dun was, was het omdat mijn colitis ulcerosa opspeelde en mijn darmen dus geen voedsel kon verwerken. En een complimenten dat ik kreeg voor dat zieke lichaampje! Pijnlijk.  • Johanna Nolet op 31 augustus 2017 om 10:02

   Och wat vind ik dat bizar. En reuze pijnlijk. <3 8. Martine op 2 november 2017 om 10:46

  Wat een mooi verhaal en hoe herkenbaar.
  Ik ben zeker niet vol en jij zal mij zeker slank noemen maar ik ben met de jaren wel zwaarder geworden.
  Deze zomer kwam ik erachter dat al mijn zomerbroeken niet goed meer zitten en ik hou er rekening mee dat ik ze volgend jaar moet vervangen (als ik nog een broek aan wil tenminste).
  Maar ik heb altijd gehoord (o.a. van mijn vader) dat ik vergelijking mijn zus toch wel stevig was en zware botten heb.
  Altijd!!!!
  En dat heeft zich echt ergens vastgezet waardoor ik altijd het gevoel heb gehad stevig te zijn.
  Terwijl 62 kilo bij 1.75 echt niet stevig is maar mooi slank.
  Maar dat heb ik nooit zo gezien en ik heb er nooit van genoten.
  Alleen toen ik ziek was (ik had een parasiet in mijn darmen) en ik in korte tijd 10 kilo afviel naar een ongezonde 52 kilo vond iedereen mij geweldig slank en mooi.
  Bizar!!!! Ik was ziek mensen…..
  Ik ben ondertussen op een leeftijd dat ik veel heb geleerd en meer in harmonie ben (of probeer te zijn) met mijn lichaam.
  Ik ben nu 74 kilo maar ik heb er over het algemeen vrede mee en doe er mijn best voor om gelukkig te zijn in mijn lichaam.
  Jouw blog help hier echt bij.  • Johanna Nolet op 2 november 2017 om 12:14

   Wow Martine, wat schandalig dat jou met jouw lengte en gewicht is aangepraat dat je stevig was. Ik snap zo goed dat dat nog steeds ergens in je hoofd vastgekoekt zit. Ik vind het heel knap dat je dat aangenomen perspectief op jezelf uitdaagt. Want al woog je 100 kilo, je bent mooi en waardering waard. Gelukkig bedoelen de mensen om ons heen het niet slecht. We zijn allemaal geïndoctrineerd door een ongezonde schoonheidscultuur. Jouw kracht en zelfliefde zal een inspiratie zijn voor hen, dat weet ik zeker.

   XZelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen