Dit is waarom jij je verleden je toekomst laat bepalen

Door Johanna Nolet 12 juli 2017  Beeld: Brendan Church

Ruim tien jaar terug liep ik voor het eerst de collegezaal van mijn hogeschool binnen. Ik voelde me hoopvol. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Terwijl ik de zaal rondkeek op zoek naar een lege stoel, voelde ik dat ik de onzekere, ongelukkige ik gedag had gezegd en dat ik me nu als relaxte, stoere chick kon profileren. Als iemand die nergens bij hoefde te horen, maar gewoon zichzelf durfde te zijn en daardoor op natuurlijke wijze respect oogstte. Op dat moment keek ik recht in de ogen van de populairste jongen van mijn middelbare school. En liep mijn hoop op een beter leven leeg als een lek geprikte ballon. Ik zou nooit een andere kant van mezelf durven laten zien. Ik voelde me gevangen in zijn beeld van mij.

Herkenbaar? Zo voel ik me eigenlijk nog heel vaak. Zit ik middenin een hartverwarmend verhaal over mijn geweldige relatie, verschijnt er een bericht op mijn tijdlijn van mijn ex-schoonzus die heel goed weet wat voor een hysterische heks ik ooit was. Doe ik een ode aan het omarmen van mijn eigen lijf, komt een vriendin naast me staan tegen wie ik gister nog mijn onzekerheden uitsprak. Wil ik net een kritisch artikel over global warming delen, roept mijn vriend vanuit de keuken of ik ham op mijn tosti wil.

We worden, zowel online als offline, omringd door mensen die ons op een bepaalde manier kennen. En die zich hechten aan de manier waarop ze ons kennen. Aan de ene kant is dat mooi; ze vormen een spiegel en herinneren ons aan wie we zijn, waar we voor staan. Aan de andere kant werkt dat ook beperkend; het beeld dat een ander van jou heeft, kan de ontwikkeling van een nieuwe, prille kant van jou in de weg staan. 

Laat ik even voorop stellen dat het hier altijd gaat over hoe jij denkt dat die ander jou ziet. We vullen dat constant voor elkaar in en negen van de tien keer zitten we ernaast. En toch hebben deze interpretaties ontzettend veel invloed op ons leven. We laten er dromen voor liggen.

Feit is dat we nooit maar één ding zijn. Hoe we ons voelen, waar we in geloven en wat we nastreven verandert van moment tot moment. Ik kan op vrijdag filosoferen met een bomenknuffelaar, op zaterdag cynische grappen maken met een ongelukkige single en op zondag eindeloos keten met mijn vriend. En al deze mensen weerspiegelen een stukje van mijzelf. Ik ben hen allemaal. Zij zijn allemaal mij. We zijn alles en iedereen. En toch laat ik me soms tegenhouden als ik iets nieuws wil zeggen of doen. Uit angst dat iemand zegt: “Maar zo ken ik jou niet. Dit is niet wie jij bent. Hierom heb ik je niet bevriend.”

Mensen in transformatie, zijn vaak bedreigend voor hun omgeving. Hun moed, geklooi en kwetsbaarheid confronteert de omgeving met waar zij staan in hun ontwikkeling. En dwingt hen tot nadenken over ongemakkelijke thema’s. Niet iedereen zit daarop te wachten. En dus hebben we er een handje van om de persoon in transformatie scheef aan te kijken. Alsof diegene iets heel geks doet en zich niet aan de afspraak houdt. Alsof ze onbetrouwbaar is. Maar het tegendeel is waar. Een persoon in transformatie is de personificatie van betrouwbaarheid. Een persoon in transformatie is trouw aan zichzelf.

Laat nooit iemand uit het verleden bepalen wie je in de toekomst wordt. Laat een ander je nooit tegenhouden om onbekend terrein te betreden in of buiten jezelf. In plaats daarvan: laat de wereld zien hoever jouw identiteit reikt. Hoe divers je karakter en interessegebieden zijn. Probeer nieuwe perspectieven uit. En als ze niet passen, laat ze dan weer gaan. We zijn hier niet op aarde om te voldoen aan de (eerste) impressies van onze geliefden. We zijn hier om te ervaren wie we zelf zijn. En om die vondsten met anderen te delen.

Johanna Nolet is coach, schrijver en spreker. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf nooit gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen en spreekt op congressen over zelfliefde in werk en relaties. Op de hoogte blijven? Like GBV op Facebook en volg Johanna op Instagram voor dagelijkse inspiratie.

Pssst…

  • Wil je geen blog missen? Klik hier
  • In één klap inzicht in jouw grootste behoefte? Klik hier

Zelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen