Dit is wat we moeten leren om pesten tegen te gaan

Door Johanna Nolet 19 september 2017

Deze week is het de Week Tegen Pesten. Wat er vanmorgen onverhoopt toe leidde dat ik met True Colors pionier Claire van den Heuvel ervaringsverhalen uitwisselde over onze schooltijd. Als je ooit gepest bent, dan weet je dat woorden messcherp zijn. Dat het denken aan krenkingen van vroeger, je nu nog een stomp in je maag kan bezorgen. Dat de opmerking van één klasgenoot het aangaan van nieuwe vriendschappen en relaties enorm kan bemoeilijken. Ook kun je je nog precies herinneren welke plekken je moest omzeilen, hoe docenten en ouders tekortschoten in hun pogingen om je te beschermen en het allerergste: hoe je op een gegeven moment tot zelfverraad overging om niet meer geraakt te hoeven worden. Hoe je stopte met eten, zelf maar ging pesten om niet gepest te worden of je zover terugtrok in jezelf dat er gewoon geen verbinding meer met je te maken viel.

Met mijn houding van “Onafhankelijk Zwitserland” dat nergens bij hoefde te horen en niets nodig had, heb ik jarenlang iedereen voor de gek gehouden. Ik wilde niets liever dan overal bijhoren. Nog steeds wil ik, overal waar ik kom, erbij horen. Maar dat ging ik toen dus echt niet laten merken. Die nonchalance kopieerde ik van mijn moeder. Vorig jaar gaf ze toe: “Je masker was zo waterdicht dat je zelfs je eigen leermeester om de tuin leidde.” Ondertussen voelde ik me verdrietig en alleen. En raakte ik er steeds meer van overtuigd dat ik een foutje was van de natuur. Dat niemand op me zat te wachten en dat niemand me zou missen als ik plots van de aardbodem zou verdwijnen.

Dit is waarom ik zo strijd voor zelfliefde. Omdat ik dit soort destructieve patronen niet door wil geven aan een volgende generatie. Ik wil niet bijdragen aan een omgangsnorm waarmee we onszelf zodanig tegen afwijzing beschermen, dat we onze identiteit helemaal wegvagen. Liever draag ik bij aan een samenleving waarin we gaan staan voor wie we zijn en zelfliefde als schild gebruiken tegen de onvermijdelijke pijn die rond woekert in de wereld. De pijn die bij sommigen zo groot is, dat ze voor hun gevoel niet anders kunnen dan deze in het wilde weg te schieten. Het enige wat pesters immers doen, is de onverwerkte pijn doorgeven die zij in hun schoot geworpen krijgen. Zo doen we dat allemaal.

Het is dus wel begrijpelijk dat het binnen zoveel scholen en organisaties misgaat; we hebben een grootschalig tekort aan zelfliefde-rolmodellen. Onze voorouders waren druk met overleven, onze ouders met zekerheid creëren buiten zichzelf. Dit is ons pakkie an. Maar de realiteit is dat we te vaak nog, niet gefocust zijn op het kweken van liefde, maar op het ontduiken, terugkaatsen of doorgeven van pijn. Zowel voor onszelf als voor een ander. Dit creëert een grillige, onveilige situatie. Wanneer we geen verantwoordelijkheid nemen voor het helen van onze pijn, belasten we er een ander mee. Wat wij dus aan “onze” kinderen moeten demonstreren, is hoe je met liefdevolle aandacht aanwezig blijft bij pijn. 

Ik mag dan nu een groot sociaal leven hebben, een prachtige verloofde en tot zelfliefde-guru benoemd zijn, op onbewaakte momenten ben ik vanbinnen nog steeds dat gepeste meisje. Als iemand me online uitlacht, een respectloze grap maakt of als ik op een plek kom waar mensen erg op het uiterlijk gefocust zijn, kan ik me heel klein voelen. Maar mijn kwetsbaarheid verhullen, doe ik niet meer. Ik laat mezelf zien en spreek mezelf uit, ik kom voor anderen op. Want dat is wie ik in de kern ben en wil zijn en pijn valt uiteindelijk niet te vermijden. Dus in plaats van het te ontkennen en door te geven, kun je er maar beter mee leren zijn. 

Johanna Nolet is coach, schrijver en spreker. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf nooit gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen en spreekt op congressen over zelfliefde in werk en relaties. Op de hoogte blijven? Like GBV op Facebook en volg Johanna op Instagram voor dagelijkse inspiratie.

Pssst…

 • Wil je geen blog missen? Klik hier
 • In één klap inzicht in jouw grootste behoefte? Klik hier

2 reacties

 1. Josine op 31 oktober 2017 om 10:59

  Jo, ik las deze vanmorgen nog eens over. Wat leg je het goed en lief uit, echt mooi.
  XXmma  • Johanna Nolet op 31 oktober 2017 om 12:59

   Dankjewel mam… 🙂 <3Zelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen