Onze grote health transformation

Door Johanna Nolet 15 april 2019

Vandaag ben ik een jaar getrouwd. Eén jaar. Het klinkt aandoenlijk, maar vergis je niet, mijn man en ik zijn een grote transformatie ondergaan… Door een jaar geleden te trouwen, heb ik een controversieel signaal naar mezelf en de wereld afgevuurd. Niet veel mensen weten dit, maar het had niet veel gescheeld of het hele festijn had niet plaatsgevonden. Niet toen niet, niet nu niet. Ik was namelijk op mijn zwaarste gewicht óóit. En als vrouw bepaalt je gewicht in grote mate wat je verdient en waard bent in de wereld.

Als opgroeiend meisje leer je jezelf goede dingen te misgunnen. Je leert dat slank zijn dé sleutel is tot je geluk en succes in de wereld. Dat jongens je niet zien staan, omdat je “dik” bent. Dat dikke vrouwen niet succesvol, gezond of sexy kunnen zijn, dat ze lui en dom zijn en dat niemand van ze kan houden. Laat staan dat ze het lef en zelfrespect mogen opbrengen om de wereld volledig om hén te laten draaien. Om het stralende middelpunt te zijn en zonder gêne of valse bescheidenheid bakken blijdschap, liefde én geld in ontvangst te nemen. Ik heb het gewoon nooit iemand zien doen… jij?

Ik had het onbewust al vroeg geconcludeerd; het enige echte doel van een vrouw is om slank te worden en te blijven. Hoe zonde zou het dus zijn als ik mijn ene dag in trouwjurk zou verspelen aan mezelf op mijn zwaarste gewicht tot nu toe? Het dieptepunt in het management van mon phisyque, voor altijd in een fotoalbum vereeuwigd. Zou ik niet beter kunnen wachten totdat ik weer slank zou zijn? Of totdat Thierry Baudet leert zelf-reflecteren?

Ik besloot van niet. Ik besloot mijn geluk te beproeven en ons liefdesfeest niet verder voor me uit te schuiven. Het ging immers om liefde die ik al bezat. Liefde die ik gecreëerd en opgedaan had met wie ik op dat moment was. Niet met wie ik misschien ooit nog zou worden. Ik besloot dat ik dat zichtbaar wilde maken. Ik wilde laten zien dat vrouwen liefde en respect kunnen oogsten in alle maten en op elk moment. Ik ervoer dat al door de liefde van mijn man, maar ik zou die liefde kunnen uitbreiden. Als ik het toe zou staan. Als ik me ervoor beschikbaar zou stellen, mezelf tentoon zou stellen en openstellen. In het licht, in het middelpunt en op elke fucking bladzijde van dat trouwalbum. Ik zei ja tegen mezelf in dat moment. Wat resulteerde in de gaafste dag van mijn leven.

Ondertussen had mijn man 2018 uitgeroepen tot The Year of Change. Op z’n Amerikaans uitgesproken; Twennie eighteen! Year o’ change! Dat riepen we lekker nasaal bij elke gelegenheid. Toen we ons de dag na onze huwelijksreis inschreven voor de sportschool. Iedere keer dat ik mijn sokken aan het einde van de dag in de wasmand gooide (het liefst draag ik mijn sokken vijf dagen achter elkaar, don’t judge…) Telkens wanneer mijn man een lapje over het aanrecht haalde en toen we tijdens een intensief veganistisch kookprogramma al onze keukenkastjes van plastic verpakkingen en bijbehorende inhoud ontdeden. We leerden niet alleen cashewnoten malen (don’t bother…), maar ook vooruit te plannen, in plaats van met honger boodschappen te doen. Je vindt ons bijna een jaar later nog elke zondag samen in de super, met een lijstje aan verse ingrediënten voor de hele week. #powercouple

Hoewel onze journey ongetwijfeld mega inspiring is voor velen, tref je hier geen after foto waarop we gehalveerd zijn in omvang. Het zou oneerlijk zijn ons daarop blind te staren. Op deze after foto zie je alleen maar groei. Het resultaat van een jaar volop leven, experimenteren, leren en liefhebben. We worden met de dag bewuster, succesvoller, gezonder en dwazer.

Vandaag zijn we een jaar getrouwd. We zijn onwijs goed bezig en nog steeds dik.

Kan gewoon.


Locatie: Het Veerkwartier

 

Johanna Nolet is coach en schrijver op het gebied van zelfliefde en relaties. Zij nodigt mensen uit om het voorbeeld te zijn dat ze zelf niet gehad hebben. Ze is oprichtster van de populaire blog Geen Bekende Vrouwen, de veelgeprezen podcast Lieve Jo en de jaarlijkse online cursus Be The Example You Never Had. Op de hoogte blijven? Volg Johanna via Facebook en  Instagram voor dagelijkse inspiratie.

Pssst…

 • Wil je geen blog, podcast of cursus missen? Klik hier
 • Be The Example You Never Had gaat in februari weer van start. Schrijf je hier in!

6 reacties

 1. Mimi op 16 april 2019 om 08:44

  Wat ben je toch een (h) eerlijke inspirerende vrouw❤️

  • Mirjam op 16 april 2019 om 20:50

   Jullie zijn een prachtig stel! Van harte gefeliciteerd met jullie papieren jubileum, Mirjam.

 2. marie op 16 april 2019 om 21:29

  mooi! luister ook naar de laatste podcast van this american life, getiteld ‘tell me i’m fat’. heel verhelderend!

  • Johanna Nolet op 16 april 2019 om 21:46

   Jaaaaa…. die aflevering bestaat al een paar jaar en heeft mijn leven veranderd!

 3. Petra op 18 april 2019 om 19:41

  Wat een geweldig mooi verhaal! Dit is precies wat ik hoop dat mensen gaan doen, respect voor zichzelf met alles wat bij je hoort. Neem jezelf zoals je bent en laat jezelf zien. Ga zo door!xxx

 4. Josine op 18 april 2019 om 20:25

  Wat word ik blij van jouw blog(s)! En, het veerkwartier. Zo leuk!

Laat een reactie achter

Zelfzorg is geen trendy tool, maar een mensenrecht

Door Johanna Nolet 14 januari 2020

Verder lezen